Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Fotocommunity fäller fuskande fotograf

| Inga kommentarer

Ännu en fotograf faller på eget klipp och klistra-grepp. Den här gången är det en kinesisk fotograf vid namn Liu Weiqiang, 41 som tvingats erkänna ett montage efter att tvivel väckts på ett diskussionsforum på internet.

Vid en första anblick ser inte bilden särskilt kontroversiell ut, en flock tibetanska antilopar vandrar lugnt under en bro där ett modernt tåg passerar. Problemet var bara att bilden användes för att skapa en mer positiv bild av den hårt kritiserade järnvägslinjen mellan Qinghai och Tibet. Bilden fick också 2006 pris som en av årets tio mest ”imponerande verk” i en fototävling som arrangerades av Kinesisk TV.

I sin ursäkt säger Liu bland annat:

I have no reason to continue my sacred career as a newsman. I am not qualified for the job. I have sent in my resignation to the newspaper.

En snabb googling visar bland annat att bilden fortfarande används av vissa kinesiska ambassader för att ge en positiv bild av den nya järnvägslinjen. Kritiker menar att järnvägen kommit till av politiska skäl snarare än ekonomiska.

Mer finns att läsa här, och här och här.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.