Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Samtidigt på 39:e gatan…

| 3 kommentarer

…har Thomas Nilsson börjat skriva om SOU 2008:3 – alltså utredningen som ligger till grund för det nya förslaget om utökat fotoförbud. Bland annat vaskar han fram guldklimpen att dagens fotoförbud i rättssalar inte har med personlig integritet att göra, utan med att fotoblixtarna ansågs störa rättegången.

Thomas är förresten ett självlysande exempel på hur fotografer kan glida över till multijournalistik utan att kanske riktigt märka det själva. Kolla bara in det här bildspelet på Verdens Gang.

3 kommentarer

 1. Tack för plug Göran!
  Genialt namnbyte på din blogg och inte minst viktigt, gillar den nya färgsättningen bättre :-)
  Tyckte det hade varit lite väl tyst om det nya lagförslaget så jag skrev ner några rader. Det är ju lätt att få folk att stödja ett förbud mot att smygfotografera i skolgymnastikens duschrum.
  Men man måste ju tänka ett steg längre och se vad mer det påverkar.
  Jag vet inte om tystnaden betyder att de flesta i t.ex. PFK tycker det är ok att Caspers bild av Hagamannen under nya lagen skulle bli förbjuden att ta (om jag nu inte har missuppfatat det där).
  Jag blev också överaskad när jag hittade det där om blixtförbudet i rättsalar. Seriöst så borde man ju faktiskt utmana detta. Visst kan det vara störande med tio pressfotografer även utan blixt, men det går ju att lösa med pooler.

 2. Du är värd alla pluggar du kan få.
  Vid tillfälle ska jag skumma igenom den där utredningen, men innan jag gör det – när infördes reglerna om fotografering i rättssalar?

 3. Verkar som det var 1966 som de senast såg över lagarna om integritetsskydd. Men fotoförbudet är nog mycket äldre än så.
  Och bara att den nu alltså sorterar under rubriken integritetsskydd gör väl att oddsen att upphäva den är lika med noll.
  Men tycker det är intressant att den alltså inte kom till av den anledningen.
  Lycka till med skummandet. Bara drygt 350 sidor :-)
  Men det finns en bra innehållsförteckning som spar tid.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.