Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Räta linjen blir multijournalist.se

| 9 kommentarer

Inkfish180Det var aldrig tänkt att Räta linjen skulle handla enbart om fotografi. Det blev bara så. Men mitt intresse för berättande i allmänhet och journalistik i synnerhet är bredare än så. Framför allt gillar jag gränslandet mellan bild och text, mellan stillbild och film, mellan text och ljud och mellan innehåll och form.

Visserligen heter mitt företag fortfarande Fotograf Göran Segeholm, men det var länge, länge sedan jag sysslade enbart med fotografi. Min senaste anställning var som chefredaktör för Kamera & Bild. Dessförinnan frilansade jag i huvudsak som skrivande journalist. Ännu tidigare (nu pratar vi mitten på 90-talet) var jag informationssekreterare vid Sveriges Riksdag. Jag hade svarat på en oemotståndlig platsannons om en tjänst som skribent och formgivare.

Jag tillägnar den här bloggen till alla stackare som inte har vett att specialisera sig – de som sysslar med både det ena och det andra inom journalistiken, oavsett det är av tvingande nödvändighet eller obändig nyfikenhet.

Fotovänner: Hoppas att ni stannar, trots namnbytet.

9 kommentarer

 1. Klockren sajt för mig som fotograf, chefredaktör, fd reporter och informatör… ;) Nu har jag dessutom blivit webb-TV-reporter och börjar tycka att det är kul. Först var det bara skrämmande.

 2. Tack!
  Kanske skulle jag lägga till en nedryckare i sidhuvudet – ”Om det inte skrämmer dig så är det för lätt”

 3. Då är bloggen till för mig :-)

 4. Det kan väl inte vara mycket mer rätt i tiden, nu när det blir mer och mer multijournalistik. På både gott och ont =)

 5. På både gott och ont, verkligen.
  Att lägga på så många samtidiga arbetsuppgifter på en person att det bara slutar i splittring är aldrig bra.
  Å andra sidan, att bredda sin kunskap och introducera nya sätt att tänka är alltid bra.

 6. Sweet! Nu funkar ju url:en också. Är väldigt spänd på hur innehållet kommer att breddas. Jag vill att du ska lära mig allt du kan! (Nä, det efterföljande bagheera-citatet passar inte den här gången)

 7. Jaha, då stannar jag kvar på bloggen då. :) Började 1996 som skribent, trodde det var min grej. 2001 bestämde jag mig för fotografi, och sedan ett år tillbaka har uppdragsgivare insett att jag ”kan skriva också”, vilket de ser som kostnadsbesparande. Hm. Det känns inte så bra att sno skrivande journalisters jobb, men vad ska man göra?

 8. Lina:
  Det är inte så mycket att man tar andras jobb som är ett problem. Så har det alltid varit av olika anledningar. Det som är problemet med multijournalistik i vissa fall är att man förväntas göra två jobb på samma tid som ett. Du får bara betalt för det ena, och kvalitén blir lidande. Om multijournalisterna fick dubbelt så mycket tid till förfogande så skulle jag inte se så stort problem alls i multijournalistiken.
  Mvh
  Fredrik

 9. Precis så är det… Jobbar som Lina ungefär. Tänk om det kunde var som Fredrik föreslår. Dubbel debiterad tid, för två jobb som det faktiskt är!
  Värt en egen diskussion Göran?
  Bra namn föresten.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.