Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

För feg för Petersen

| Inga kommentarer

En gång för en miljon år sedan försökte jag använda Anders Petersen som en modell för hur jag själv skulle arbeta, leva, tänka. Jag tänkte att Anders hade hittat en väg att förvandla rädsla till bilder med nyfikenhet som katalysator. Med tanke på hur ofta jag var rädd på den tiden borde jag kunnat få en lysande karriär.

Nu blev det inte så. Jag bangade ur när jag läste, eller möjligen hörde, att han gett deltagare i en workshop i uppdrag att gå ut på stan och försöka få följa med vilt främmande människor till deras hem och plåta när de hade sex.

Även om jag sedan dess insett att Petersens sätt att göra bilder ligger långt utom räckhåll för en fylkehobbit som jag själv så har jag fortsatt att digga honom. Men jag är inte hundra på att det är bilderna i sig som är den stora grejen – det kan ju också vara blotta tanken på att det finns människor som tänker som han. Lever som han. Man måste ha sina motpoler.

Anledningen till att jag tänker på Anders Petersen just idag är att jag precis läst Linus Hööks intervju med honom i Kamera & Bild. Om du inte har tidningen eller vill ha ännu mer så kan du lyssna på den här 20 minuter långa intervjun där han bland annat levererar det underbara citatet ”I am scared as hell, but I am not afraid of being scared”.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.