Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Foto utan story är som sex utan kärlek

| 8 kommentarer

ResaGammal fråga i ny tappning: Resa för resan eller resa för målet?

Nya Kamera & Bild: Chefredaktör-Magnus gör en there are two kinds…-spaning i sin ledare och konstaterar att vissa kan fotografera för knäppandets skull medan andra helst vill ha ett syfte. Eller, skulle man kunna säga, en del har foto som tidsfördriv och andra har det enbart som verktyg.

Jag är kategori två. För mig är fotografi kommunikation, och att knäppa bilder för skojs skull är som att gå och prata för sig själv. Vilket vanligen bekräftas av omgivningen som får samma undrande blick i båda fallen.

Däremot ägnar jag mig åt en lång rad andra aktiviteter för sin egen skull (för många?). Men fotografering utan story är som sex utan kärlek. Ointressant.

8 kommentarer

 1. Jag håller ju såklart inte riktigt med… ;) Men jag kan förstå att man kan känna så, du är ju knappast ensam om det.
  Men jag har sett dina semesterbilder från Portugal… Och de är ju bra. Fanns det verkligen en story där? Eller var du inte bara inspirerad?

 2. Oh ja. Det är storys i alla portugalbilderna. Varenda en. Men grundstoryn är min semestermelankoli.
  Samtidigt, om jag får komplicera det hela, så tycker jag att det är svårt att bara rycka loss en bild och säga om den är bra eller inte. Allt beror ju på sammanhanget.
  Men bilden i din ledare – killen som går ut ur butiken i centrum. Ingen story? Bara form?

 3. Du har rätt, ledarbilden är ”tilted blur shit” som Jan Grarup skulle sagt… ;)
  Fast själv skulle jag säga att bilden följer en linje som jag hållit i många år, att fånga ögonblick som ger en bild av Sverige.
  Jag vet inte om den är bra, men jag gillar den just nu.

 4. Jag kan ju iofs tycka att sex utan kärlek är rätt trevligt även om jag har förmånen att ha både ock.
  Förr fotade jag alltid utan större syfte än att få till en fin bild. Numera fotar jag nästan alltid bara när jag har en story jag vill försöka berätta.
  Saknar den gamla tiden och försöker hitta tillbaka. Så att jag själv ska kunna välja från tillfälle till tillfälle. Sex är ju ändå sex och fotografera är ju ändå att fotografera.
  Mvh
  Fredrik

 5. Fredrik, nu blir jag oerhört nyfiken på om du menar att du har både sex och kärlek eller om du har både sex med kärlek och sex utan kärlek.
  Men för att gå in på bildspåret igen, hur ser dina försök att hitta tillbaka ut? Jag har ju precis gjort ett åtagande (se inlägget ”jag gör en fröderberg”) som jag måste försöka leva upp till åtminstone ett par veckor.

 6. :O) för att svara på första frågan så menar jag att jag har förmånen att ha sex med kärlek. Med samma person är väl bäst att tillägga för att undvika ytterligare missförstånd :O)
  Mina försök att hitta tillbaka går väl ut på att släpa med mig kameran att försöka ta lite spontana bilder, men det går trögt. Nu har jag börjat fundera lite på vad kameran har för betydelse i sammanhanget. Det är svårt att vara spontan och ”oseriös” med en D200:a som jag använder. Även med den enkla 50:a som jag har så känns den för seriös.
  Därför har jag börjat leka med en Ixus jag har också, partykameran. Det går lite bättre. Det tråkiga är dock att ifall jag mot förmodan skulle få till en bild jag gillar så är kvalitén helt hopplös. 11×15 är väl vad den max pallar med. Därför har jag kikat lite på Richo GX 100 eller vad den heter, liksom Canons G9:a. Sunda förnuftet säger att jag borde kika på Nikons P5100 men den gillar jag inte. Farligt att jobba extra i en fotobutik…
  Hur som helst så har jag inga pengar till det och jag har dessutom ett trackrecord av att köpa prylar jag tror jag behöver när det egentligen bara handlar om prylbögeri… Så jag försöker hålla mig i skinnet. Men en liten men bra kamera tror jag kan vara lösningen hur som helst. Så att man inte behöver känna att man måste vara så himla seriös hela tiden…
  Ett annat sätt är att jag försöker delta i fotoklubbens bildtävlingar trots att jag egentligen tycker att det är rätt värdelöst att tävla i bild.
  Mvh
  Fredrik

 7. Ett riktigt bra foto helt utan story kan också, enligt mig då, vara som kärlek utan sex… Helt fantastiskt!
  Kunde inte låta bli…
  Från en som fotar mycket älskad natur, älskade barn och andra vackra, älskade saker.
  Bland annat.
  Mvh, Susanne

 8. Även om fotografen inte haft något särskilt syfte när bilden togs så kan det ju ändå uppstå en story hos någon annan som tittar på bilden.
  Jag tar, precis som du, mycket bilder av mina barn. Men de bilderna jag gillar bäst väcker ju alltid en story till liv. Jag tänker på något drag som dom har, något de gjort, hur det var när bilden togs.
  Så allt beror kanske på vad man menar med ”story”.
  Till sist: För tydlighetens skull tänkte jag bara påpeka att jag inte på något sätt anser att alla bilder tagna utan syfte blir dåliga. Bilden blir till i betraktarens öga. Som alltid.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.