Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Okej då, 2008 blir väl den fasta gluggens år

| 1 kommentar

Jag har förhållit mig skeptisk till idén om att de fasta brännvidderna är på väg att göra comeback. Det är ju så praktiskt med zoom. Och dom är ju så bra nuförtiden.

Fast nu vet jag inte längre.

För det första har jag själv börjat använda mina gamla fasta gluggar mycket mer sedan jag bytte kamera till en fullformatare. Nu är det ofta antingen tjuåttan och åttifemman eller bara femtian. Och jag köpte aldrig den där nya normalzoomen som jag funderade på.

För det andra lunchade jag med två erfarna, hårt arbetande fotografer igår. En hade redan gått över till fasta gluggar för viktens skull. Den andre hade flera kollegor som gjort det.

För det tredje: När jag kom hem efter lunchen hade jag mejl från en spekulant på min superfina tjugoåtta (som nyligen slutat tillverkas). Nej, jag har inte annonserat ut den, han hade luskat fram att jag har en på annat sätt.

För det fjärde: När Nikon lanserade D3:an så satt det en klassisk 85/1,4 monterad på kameran på rätt många av lanseringsbilderna. På de bilder vi sett hittills av Sonys kommande proffsmodell (A900?) är kameran utrustad med fast zeissoptik. Fullformat + fasta brännvidder = sant?

Och där slutar dagens trendspaning.

En kommentar

  1. Lägre vikt i kombination med större bländare har gjort att jag nästan bara kör med fast optik numera. Min 24-70/2,8 är ju bra och allround, men så tung! Och när man vant sig vid att kunna köra bländare 1,4 på 50:an så känns bländare 2,8 (som dessutom inte är särskilt skarpt) som ett rejält nerköp.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.