Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Hellre lust än löften

| 3 kommentarer

Nä, det blir inga nyårslöften. Tanken att man ska lura andra att sätta den press man inte förmår att sätta själv funkar inte på mig. För det är ju grejen: Att man ska tänka att nu jävlar måste jag verkligen gå ner i vikt för annars kommer Pettersson att pika mig i all evighet. Och så går man ner sina förbannade fem kilo på ren envishet. Så är det tänkt.

En sån som jag skulle efter någon vecka bara tänka att Pettersson är mer än lovligt dryg som drar upp det där nyårslöftet varje gång vi träffas och försöka gå upp i vikt istället bara för att provocera honom. För vid det laget har jag förträngt att det är jag själv och mitt förbannade nyårslöfte som skapat hela den jobbiga situationen.

För två eller tre år sedan drog jag ut den tanken till sin spets och försökte med ett positivt nyårslöfte istället. Ett lustfyllt, ett som skulle förgylla istället för att förpesta. Jag lovade mig själv en fotobok varje månad under hela året. Som inspiration.

Det blev tre böcker av tolv möjliga. Jag ska inte analysera här och nu om det var min snålhet eller dålig kvalitet på fotoboksutbudet det året som gav det minst sagt usla resultatet, men jag insåg i alla fall att mitt bästa löfte till mig själv är att inte lova en massa som jag ändå inte har lust att hålla.

Och har jag lust, så behövs ju inga löften.

3 kommentarer

 1. Keith Carters Holding Venus,
  JH Engströms Trying to Dance och
  Lars Grönwalls En face
  Trying to Dance berörde mig mest, men Holding Venus har jag öppnat flest gånger efter köpet, kanske för att jag fortfarande inte bestämt mig för vad jag tycker om den. Lars Grönwalls bok var egentligen lite för spretig för min smak.

 2. En av årets bästa citat kom den sista dagen:
  ”Och har jag lust, så behövs ju inga löften.”
  Det blir en av mina ledmotiv för 2008!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.