Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Utgrävning i skuggorna

| Inga kommentarer

Sanktgoran1

Storkyrkan i Stockholm. Magnus, Elin och jag är på plats med tre kameror – Nikon D3, Canon 1Ds Mark III och Canon 5D. Nu ska det bli shootout i fullformatsklassen.

– Här ska vi stå, sa jag till Magnus och pekar med hela handen. Vi måste få med det där helsvarta runda i bakgrunden så att vi får lite dynamiskt omfång att tala om.

Det svarta är ett fönster, men det är täckt utifrån. Allt vi ser i dunklet är kompakt mörker. Möjligen kan vi skönja att det finns något mer, men omöjligt att säga vad.

Vi tar våra bilder. Jättemånga. Vi kör igenom alla ISO och gafflar våra exponeringar. Med de två nyaste kamerorna ställer vi skärpan manuellt med liveview och max förstoring. Vi är pedantiska bortom vår normala natur.

Väl hemma igen börjar jag gräva lite försiktigt i bildfilerna, dra kurvorna för att se när det spricker.

Men vad är det där?

I kyrkofönstret finns detaljer som jag inte såg ett dyft av på plats. Jesus. Lärjungarna. Vår testbild innehåller en dold skatt.

Och där sitter jag och känner mig som Harrison Ford i Blade Runner – ni vet scenen där han photoshoppar sig runt hörn med framtidens photoshopdräparprogram.

Hur bra är det på en skala? Imorgon ska jag svara. När jag fått dra lite i Magnus bildfiler också.

Sanktgoran2Bilden konverterad i Camera Raw med standardinställningarna. Kompakt mörker. Eller?

Sanktgoran3Nämen, titta Jesus. Efter en inläsning med maximal upplättning av skuggpartierna kommer han fram. Tack till ET för hjälp med tweakning i Camera Raw.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.