Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Jesus enligt Canon

| 11 kommentarer

Sanktgoranram

Magnus hann knappt innanför dörren innan jag febrigt slängde mig över honom och ryckte CD-skivan med canonråfilerna ur näven. In med dom i Camera Raw och så konvertering för att få dom så lika D3-filerna som möjligt. Hur skulle dom hålla för misshandeln?

Alla bildfilerna är först förminskade till 3500 pixlars bredd, så utsnitten är INTE pixel för pixel. Detta för att jag ville få med det intressantaste bildutsnittet på den maximala bildbredden 470 pixlar här på Räta linjen. Som ni förstår betyder det att filen från 1Ds Mark III är betydligt mer nerminskad än de övriga två, vilket naturligtvis förbättrar resultatet något. Det är som det ska, samma förhållande gäller för tryck.

Sanktgorancanon5dCanon 5D, ISO 100. Konverterat i Camera Raw med maximalt värde på ”fyllnadsljus” för att hämta upp detaljer i skuggorna. Det är ungefär så här jag är van att det ser ut från de flesta digitala systemkameror.

SanktgorancanonCanon 1Ds MarkIII, ISO 100. Konverterat i Camera Raw med maximalt värde på ”fyllnadsljus” för att hämta upp detaljer i skuggorna. Inte så pjåkigt alls.

Sanktgoran3_2Nikon D3, ISO 200. Även denna med maximalt värde på ”fyllnadsljus”. När det gäller skuggräddning är det här definitivt min nya referenskamera.

Testandet fortsätter. Förhoppningsvis kan Kamera & Bild lägga upp råfilerna på sin webbplats vad det lider.

11 kommentarer

 1. Vad säger man? Bra jobbat Nikon!

 2. Testa med samma slutartid och bländare nästa gång. Känns för subjektivt med att justera för att likna.
  Om man ljusmätt ljusare med Canon kommer ju justeringen instroducera brus från underexponeringen.
  Några seriösare tester skulle vara kul. Ser fram emot mer.

 3. Fredrik: Alla tre bilderna är tagna med samma exponeringsvärden (dock skiljer de exakt ett steg i slutartid eftersom olika kamerorna har olika bas-ISO). Direkt ut ur kameran är alla tre väldigt lika den stora bilden överst i inlägget.

 4. Woohooo, NU förstår jag varför du var så nöjd (exalterad var fel ord, tydligen) med Nikons nya kameror. Har precis för några veckor sedan gått igenom ett antal luciabilder, och det var ingen vacker syn om jag försökte lyfta fram lågdagrarna. Nej, då var det bättre att låta lågdagrarna sota igen, på mörka bilder från min kära gamla Canon.

 5. Jo, exalterad är ett ord som man måste reservera för annat.
  Men det är bra. Jag visade en ISO 6400 bild för en luttrad canonfotograf idag på en restaurang. Han tyckte att den hade lika mycket, eller lite, brus som hans EOS 5D vid ISO 800.

 6. Men Göran!
  Kolla in ülmercotten. Det är grejer det!
  ;)

 7. Vad är ”ülmercotten”?

 8. We celebrate Christmas here. My favorite tradition is definitely cookies for Santa — my sons help me bake and decorate them, and I love seeing their little faces when all that’s left on the plate the next morning are crumbs!

 9. I'm using "inside job" in a general, colloquial sense i.e. that one is skeptical of the official story and suspects other perpetrators might have been involved."Inside job" does not have that general sense to it. Your use of it, which suggests the specific meaning it has, therefore subverts your purpose of arguing for skepticism of the official story.

 10. Really enjoyable read. There are also many more benefits to guest blogging such as developing professional contacts, improved reputation and more importantly improving connections within the blogging community.Thanks a lot

 11. The whole “RSS is dead” movement is currently getting a huge backlash. Coincidentally, just before I read your post, I read which included his thoughts on several topics, including the features of readers that are built on top of the RSS protocol.And, for the record, I found both your post and Winer's via Google Reader. I didn't validate Rupert Murdoch's wild dream and go directly to your sites at first.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *.