Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Disciplin är ett lyxproblem

| 6 kommentarer

Flyttaberg

Folk tror att det är disciplinen. Dom säger att nej jag skulle aldrig kunna börja frilansa, för jag har så dålig disciplin. Jag skulle bara göra annat än det jag måste.

I verkligheten är självdisciplin ett lyxproblem som bara uppstår när du någonstans upplever att du har mer tid än jobb. Så länge du ens överväger att köra en extra tvättmaskin istället för att jobba, jobba, jobba så har du inte upplevt den verkligt kniviga biten – hur du hanterar stress när det finns mer jobb än tid och du inte har någon som tar hand om dina prioriteringsproblem åt dig. När du inte har någon chef att lägga ansvaret på.

Det harmoniska tillståndet när jobben trillar in i synk med din arbetstakt uppstår sällan, och då bara för korta perioder. Antingen är det mer tid än jobb, och då uppstår disciplinproblemen. Eller så är det mer jobb än tid, och då får du prioriteringsproblem istället.

Bilden tillägnar jag Fredrik H som tack för hjälpen idag. Snart ska jag vara i synk igen.

6 kommentarer

 1. Ett annat problem är när man är helt självmedveten om vilken arbetsbörda man har framför sig och någon annan påpekar det, som om det vore en relevant reflektion.
  Typ: ”Du verkar ha mycket att göra, du borde lära dig säga nej.” Eller: ”Du verkar ha mycket, du kanske skulle ta det lite lugnare.”
  Det är som att cykla samma väg till jobbet varje dag och helt plötsligt kommer nån okänd och säger: Jag vill bara varna dig för att inte ta ut dig i backen här framme. Då vill man bara skrika: ”jag vet väl om back-jäveln, den är här varje dag, men hur mycket jag än önskar är inte vägen till jobbet platt”
  Lycka till mannen!

 2. Tack.
  Visst kan det vara irriterande, men det beror helt på om det sägs med omtanke eller dryghet.
  När man gör helt nya saker finns andra problem, som att vissa backjävlar inte är utsatta på kartan.
  Eller att elementhelvetet på övervåningen springer läck, för att ta ett aktuellt exempel.

 3. Jag gillar bilden. Tack.
  Det var lite jobbigt att känna att man kanske gör folk besvikna när de vill veta vad Göran tycker och så är det bara Fredrik som tycker istället.

 4. Diciplinen tycker jag blir den omvända. Jag måste vara så diciplinerad att jag tvingar mig att koppla av ibland.

 5. Resonemanget förutsätter dock en viss grunddisciplin. Så länge du lyckas strunta i den extra tvättmaskinen och jobba, jobba, jobba bara för att du råkar ha tusen saker som MÅSTE göras, har du inga stora disciplinproblem. Ju.

 6. Anders: Nä, men prioriteringsproblem. Har varit mycket aktuellt de senaste två veckorna.
  Mats: Kan man verkligen tvinga sig att koppla av? Förutsätter inte avkoppling frånvaro av tvång?
  Fredrik: Försöker du plocka jantepoäng? Med tanke på hur sträng jag är i vissa kommentarer tror jag att en del elever gärna skulle sett att någon annan än jag skrev dom.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.