Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Först i världen med D300

| 7 kommentarer

D300firmware

På bordet framför mig står en sprillans D300, fabriksexemplar med rätt firmwareversion. Nu har jag lovat Magnus på Kamera & Bild att ta fram jämförelsebilder mellan den och förgångaren D200 tills i eftermiddag.

Bråttom bråttom, hinner knappt blogga, än mindre äta. Har redan hittat ett par små men intressanta skillnader i bildkvalitet, håller tummarna för att det inte försvinner printarna som ska visas på Fotomässan i Kamera & Bilds monter imorgon. Så fort jag laddat upp det här inlägget ska jag hitta något vettigt motiv för en jämförelse på höga ISO. Motivsökandet stressar mig. Bilden ska avslöja så mycket som möjligt om hur kameran reagerar, men helst inte vara hur fult som helst. Svårt eftersom jag inte fotograferar för bildens skull, utan av ett helt annat skäl. Trögt att tänka om.

Det näst svåraste med att testa prylar är att hålla prylbegäret stången. Värst är att jag också har fått de nya nikongluggarna 14-24/2,8 och 24-70/2,8. Båda är fina, men det är den senare som är min grej. Hur har dom fått den så smal? Min gamla 28-70/2,8 är en koloss i jämförelse.

Kommer att blogga mer om detta på K&B:s webbplats, men det måste gå via någon som kan logga in i deras system.

7 kommentarer

 1. Spännande! Ska bli intressant att se bildresultatet. Lycka till med motivjakten :)

 2. Usch vad avundsjuk jag blev nu!
  Ska bli mycket spännande att läsa K & B-bloggen om dina intryck av nya D300.
  Och så hoppas vi såklart att vi andra hinner få våra kameror innan jul!

 3. Det är klart synliga skillnader. Skickade precis två utsnitt från ett par ISO 3200-bilder till Kamera&Bild, dom lär komma upp på deras bloggsidor inom en kvart.
  Gör nu också iordning två 70×100-skyltar som ska visas på Fotomässan i K&B:s monter – en jämförelse vid ISO 200 (som även den utfaller till D300:ans fördel med god marginal) och en vid ISO 3200 där D200 lika gärna kunde ha lämnat walk over.

 4. Hur är skillnaderna i grundskärpa? Ett problem med D200:an är ju det starka AA-filtret som gör att alla bilder kräver väldigt mycket uppskärpning för att se bra ut.

 5. Så här långt: Mindre skillnader än jag hade trott. Vid ISO 200 är det svårt att se några skillnader i detaljupplösning som betyder någonting.
  Vid högre ISO däremot är skillnaden i detaljåtergivning klart märkbar till D300:ans fördel – med det beror ju inte på något annorlunda lågpassfilter.

 6. Gissar att många är intresserade av hur duktig den nya autofokusen är gentemot den gamla samt hur 14-bitarsbilderna skiljer sig vad det gäller tonomfång gentemot 12-bitarsbilder samt D200:ans bilder. Finns det mer info att hämta fram i de mörka partierna? Fräter de inte ut lika snabbt?
  Vi Nikonfreak följer bloggen med stor nyfikenhet.

 7. Jo just det. Bufferten. Har ännu inte hört något om hur många RAW respektive jpg-bilder kameran klarar innan den storknar!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.