Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

”Bilden ljuger allt mer för varje dag…

| 7 kommentarer

…och snart är hoppet ute”, skriver före detta Aftonbladetfotografen Peter Kjellerås i en debattartikel i dagens Journalisten. ”Idag är bilden betydelse reducerad till att illustrera en text, att fylla ut en yta grafiskt snyggt, i bästa fall dramatisera en händelse.”

Mer från debattsidorna: Bengt O Nordin är förbannad på en artikel i DN som beskrivit ackrediterade fotografer vid Kungens och Silvias bröllop (det var ett tag sedan) som ”paparazzi”. ”Kränkande”, tycker Bengt.

PFK:s nya ordförande Mia Karlsvärd skriver om en hotande utarmning av journalistiken på grund av att uppdragsgivare och arbetsgivare allt oftare kräver att förfoga över hela den ekonomiska upphovsrätten för inköpt material.

Så för er som undrar var den svenska bilddebatten befinner sig: I tidningen Journalisten.

7 kommentarer

 1. Tack för tipset.
  Det låter som man får ta och skaffa sig en prenumeration.

 2. .. samt i Nätverket Brudarna. Dvs en sluten mejlinglista. ;)

 3. Ja, vad säger man. Och på PFK:s forum är det fortfarande knäpptyst trots att det finns mer att debattera än på länge.
  Adam: Journalisten har sina brister, men är ändå läsvärd. Dom kunde gärna fått vara mer aktiva på webben, ämnena är ofta angelägna för en större grupp än Journalistförbundets medlemmar. Det är tidningen och presskortet som håller mig kvar i SJF. Som för så många andra.

 4. Problemet med Kjellerås debattartikel är att den är så obehagligt, svettigt sann.
  För några år sedan trodde man att det höll på att vända, att bildjournalistiken äntligen skulle få ta lite utrymme.
  Men nu är det smärtsamt jobbigt att konstatera att det definitivt inte går åt rätt håll.

 5. Att Journalisten i ett och samma nummer har tre debattinlägg om fotografi måste vara unikt. Det normala är att det går minst en handfull nummer utan en rad om bildjournalistik. Och i princip handlar aldrig de tunga, bärande artiklarna om bild. Oftast är det kortare texter eller notiser. Oftast inte särskilt initierade. Sällan ställs de tunga frågorna utan oftast handlar det om rapportering. Enda undantaget är i samband med Årets Bild. Så Göran, du har rätt när du säger ”Så för er som undrar var den svenska bilddebatten befinner sig: I tidningen Journalisten.”. Ja, den lilla ynka skärva av en eventuell debatt finns där. PFK:s hemsida och debattforum skulle rimligtvis vara den plats där bildjournalistisk debatt förs och drivs framåt. Så är ju tyvärr inte fallet.
  //Hälsar, Pawel

 6. På andra sidan av myntet så har Journalisten på sidan 4 i nummer20, 2007 använt den omdiskuterade DN-bilden av Nationalmuseumet. Den som diskuterades flitigt på Den Räta Linjen för några veckor sedan. Detta som illustration till en artikel om att jourmalister använder presskort privat för att komma in gratis på muséer.
  Göran, tidningen går att prenumerar på som icke medlem (vilket jag gör) och presskort kan du få via PFK.

 7. Jag noterade samma sak Thomas. Alla har vi behov av illustrationer ibland.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.