Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Tji CSI

| 4 kommentarer

Inför de första fyra-fem gångerna jag skulle fotografera forskare i laboratoriemiljö blev jag upprymd av tanken på alla coola bilder man skulle kunna ta. Provrör med bubblande vätskor, koncentrerade blickar, röntgenbilder på ljusbord – ja ni vet. Jag trodde verkligen på filmschablonerna.

Det var då det. Nu vet jag att all forskning antingen äger rum i lokaler där alla ytor består av vit melanin-spånplatta och allt annat också är vitt. Utom lysrörsljuset, som är gul-grön-magenta eftersom forskare får hålla tillgodo med de billigaste lysrörsmodellerna.

Eller så sker forskningen i källaren, där fula maskiner i rostfritt stål står staplade på varandra, det är blött på golvet, folieinlindade ventlilationsrör i taket och samma jävla lysrör som överallt annars. Låter det coolt? Det är det inte. Bara fult, fult, fult.

Men forskare är i regel trevliga och roliga människor med självdistans. Det väger förstås upp.

4 kommentarer

  1. Det låter som en utmaning, tycker jag. In med nått skit i förgrunden bara ;)

  2. Om det är lite halvmörkt och blinkande, nästan döda, lysrör i källaren. Då infinner sig en cool skräckfilmskänsla helt klart.
    Det ska gärna vara lite gnistor från någon trasig sladd som dinglar också. Och en galen forskare i bakgrunden som pricken över i.

  3. Ha ha. Av affärsmässiga skäl kan jag tyvärr inte visa några bilder här från mitt senaste besök i ett forskarlab. Men du anar inte hur rätt du har.
    Jag har också vidareutvecklat patentlösningarna till att även omfatta ”in med något skit i bakgrunden bara”. Nu ska det bara skrivas ihop.

  4. Det är rätt tänkt Fredrik, men det där blinkandet och gnistrandet gör sig inte alltid lika bra i stillbild som på film.
    Om man inte levererar bilderna som animerade giffar förstås. Det är en tanke. :-)

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.