Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Samlar byggstenar

| Inga kommentarer

Mitt karriär som föreläsare, eller kursledare, tar en ny vändning. I mars undervisar jag för första gången i videojournalistik. En veckas internat för yrkesverksamma skrivande och stillbildsfotograferande journalister som får en videokamera tryckt i näven och uppmaningen att gå ut och göra webbteve. För det är det nya. Det är det folk vill ha.

Namnet är fel. Webbteve har mycket lite med TV att göra. TV är stora produktioner med mycket resurser och know-how i huset. Med några få undantag görs det som kallas webbteve med mikroskopiska resurser och utan att någon egentligen har koll. Man får gå på vad killen som sålde videokameran säger. Och det är inte vanligt att han (eller hon) har någon större egen erfarenhet.

För första gången planerar jag en kurs tillsammans med någon annan. Susan Ritzén står för erfarenheten från de stora sammanhangen – hon har jobbat på Rapport, Aktuellt, TV4, Ekot och gud vet allt. Jag står för det lilla. För den som kan arbeta ensam, utan stora team. Det är något av min grej.

Vi strukturerar. Vad måste man kunna? Vilka är byggstenarna? Vad skiljer en duktig videojournalist från en mindre duktig?

Och så detta med regler. Jag har en hatkärlek till regler. De är så ofruktsamma om man bara följer dem, och samtidigt så bra för att börja förstå hur andra tänker, och hur andra bedömer det de ser. Jag uppfattar det som att tevevärlden har så mycket mer regler än tidningsvärlden.

– Jag tror att vi inte skulle låtit en person titta ut ur bild, säger Susan om ett klipp jag visar.

Jag blir osäker. Bilder som visas samtidigt som det är viktigt att tittaren lyssnar måste vara lite menlösa. Är det för mycket att låta någon titta ut ur bild? Det är otänkbart att vidarebefordra regler utan att själv ta ställning först.

Allt detta måste jag tänka på, bearbeta och formulera under det närmaste halvåret, eller är det bara fem månader nu?

Måste få mer praktik. Måste ta tag i de tre uppdragsgivare jag har som gärna köper videojournalistik. Det borde räcka en bra bit.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.