Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Dagens självemotsägelse: Enmansteam

| Inga kommentarer

När man läser på om journalister som arbetar ensamma med TV-produktion (jag plöjer en C-uppsats just nu) dyker ordet upp titt som tätt; enmansteam.

Vad är det? Ett smart managementord för att inte de anställda ska känna sig så övergivna ute på fältet? Typ: Du är visserligen helt ensam om att spela in bild, ljud och ställa smarta frågor, men du är ju ändå ett ”team”.

Bättre tycker jag om det engelska ”videojournalist”. Det är historiskt beskrivande också eftersom utvecklingen av ”enmansteamen” på TV4 och SVT till stor del baserades på en videoteknik (DV).

Min egen förälskelse i mediet håller i sig. När jag tittar på sekvenser jag filmat blir jag mer berörd än när jag tittar på mina stillbilder. Det skulle kunna vara att jag är inne i en fotosvacka, men jag tror mer att det beror på att jag dras mer och mer mot det objektiva. Jag vill ha allt: Rösterna, kroppsspråket, ljuden runtomkring.

Kanske detta i sin tur beror på att jag varit i stort sett TV-fri (frivilligt) sedan juni?

Rörlig bild-abstinens?

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.