Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Årets enirokund

| 8 kommentarer

Årets samtal från en potentiell kund som hittat mitt nummer på gula sidorna fick jag igår. Det var en som ville ha sina bröllopsbilder omtagna. Hon hade gift sig utomlands, och fotografen hade skändligen misslyckats att ge evenemanget den inramning av glamour som det så väl behövde.

Visserligen tror jag att man kan lära sig en del genom att låtsas att man redan kan, men det skulle ha kunnat utveckla sig till ett grymt experiment. Jag vidarebefordrade kvinnan till en riktig bröllopsfotograf istället, en som kan ta bröllopsbilder som folk vill ha dom.

8 kommentarer

 1. Hm, det här var intressant! Du hänvisar dem till en fotograf som är vida känd för att photoshoppa sina bilder till max. Nu funderar jag.. antingen är det så enkelt att du inte tycker att bröllopsbilder är dokumentära (jag håller inte med) så att de inte behöver vara ”sanna”, eller så känner du fotografen i fråga och vill stödja hennes verksamhet. Jag är nyfiken på svaret! :)

 2. Äsch, glöm mitt inlägg. Jag är bara gnällig.

 3. Lina, man kan inte bara glömma så intressanta frågor. Ett: Jag tänkte att mina åsikter om photoshoppning inte var relevanta i sammanhanget. Två: Jag är ytligt bekant med Christel, men jag skulle aldrig hänvisa potentiella kunder till henne om jag inte trodde att de skulle bli nöjda. Jag tror att Christel har en väldigt stor andel nöjda kunder.
  Så. Nu är det glömt. :-)

 4. I min sinnesvärld finns det två sortens bröllopsbilder. De dokumentära där endast lättare efterbearbetning görs (nivåer, kurvor, USM och liknande för att korrigera för kamerans felaktiga sätt att återge verkligheten) och sen finns det de bilder som görs så vackra och perfekta som möjligt. Då klonas det friskt och inga medel är otillåtna för att få det perfekta resultatet.
  Båda sätten är rätt, så länge kunden är nöjd. Vissa kunder vill ha båda sortens bilder, andra bara den ena sorten. Kunden bestämmer.

 5. WPJA i all ära, men hur tar man dokumentära bilder av ett bröllop som redan ägt rum?

 6. Helt klart ganska omöjligt, men folk slutar nog inte gifta sig. Kanske någon annan behöver en bra bröllopsfotograf så vet de var de kan leta…

 7. He he, ja det skulle se ut det; ordna ett nytt bröllop ett par månader efter det första, bara för att kunna ta om bilderna. Då kan man ju passa på att byta partner också, om han/hon inte såg tillräckligt bra ut på de första bilderna. ;)

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.