Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Softboxtider hej hej

| 3 kommentarer

Softboxclassic Trendspaning: Softbox i fält kommer på allvar till Sverige. Vänj dig vid snyggt ansiktsljus i kombination med JH Engströmsdystra bakgrunder. Bilden har ett par veckor på nacken.

Igår: Jag och min kompis Melker Dahlstrand har porträtt (mitt ser du ovan) på samma uppslag i en koncerntidning. Förutom att Melkers lite hårdare photoshoppade bild ser bättre ut på det supermatta papperet (där ser ni ser ketchuplovers, jag kan både ge och ta) så slås jag av att de är ljussatta likadant. Om det stämmer så betyder det liten handhållen softbox på en meters håll.

Senare igår: Min fotografkompis Lars ringer och pratar om ett lite klurigt knäck. Han vill plåta en kille med blixt och softbox i helfigur på en åker, långt från närmaste vägguttag. Hur göra? Var kan man hyra kralliga batteriaggregat i Stockholm? (Tips mottages gärna som kommentar till inlägget.)

Idag: SvD Kultur, Dan Hansson har en fin bild av dramatikern Lucas Svensson, och jag kan sätta en slant på att den är softboxad den också. Längre in i tidningen har Ingvar Karmhed en bild av regissören Nana Houlman som visserligen inte är tagen med softbox, men med blixten i alla fall från sidan. Blixtljus brukar kännas kallt, men blixt utomhus med skugga i bakgrunden blir varmt.

Jag vet inte om jag är beredd att se det som en trend riktigt än, men jag har en känsla av att handhållen blixt (eller assistenthållen, eller stativhållen) är på väg in. I synnerhet med softbox.

3 kommentarer

  1. Hyr en Pro7 B på YFO Ståkkolm. Det är tryck in den och batteriet räcker till en hundra blixtar.
    T.

  2. hej,
    men nej, det var ett silverparaply,
    puss
    m

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.