Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Nej Adam, du är inte ensam

| 2 kommentarer

Bildkritik: Jag tänker på min bloggarkollega Adam Haglund när jag läser Carl-Johan Malmbergs recension av tre fotografer i dagens Svenska Dagbladet. Carl-Johan skriver om Martin Parr, Esko Männikkö och Lars Tunbjörk med anledning av deras aktuella respektive utställningar i Stockholm.

Han ser Parr som den som har den största ”episka bredden”. Han ser Männikkö som den mest personlige och Tunbjörk som… kall. Så när Adam frågar sig om han är ensam, så är väl svaret nej.

Carl-Johan Malmberg skriver:

”För mig är Tunbjörks blick kall. Hans metod att fotografera allt med blixt och få en platt och skugglös bild är en del i denna effektkonst där verkligheten berövas alla tilltalande drag.

[…] han tillhör en rätt utbredd skola inom nutida bildskapande som tvingar på världen en yta av likgiltighet, en egalisering av världen; det kallas då och då dokumentär realism. Men Tunbjörks bilder är världen sådan han önskar se den, inte sådan den är. Hans värld är inte min.”

2 kommentarer

  1. Och vad tycker Göran om Tunbjörks bilder?

  2. Jag ser också det kalla i Tunbjörks bilder, avståndet. Jag har garden uppe, hans senare bilder har inte berört mig på samma sätt som hans tidigare, och särskilt då Landet utom sig som för mig var en stor bildupplevelse som jag nästan kan känna att jag än idag står i tacksamhetsskuld för.
    Typiskt för mina senare Tunbjörksupplevelser – senast såg jag Blomma på Fotomässan i Nacka för ett knappt år sedan – är att jag tänker mer på Lars Tunbjörk än på hans ämne. Alltså; jag upplevde till exempel inte att Blomma handlade om blomkommers, utan att de handlade om Lars Tunbjörks sätt att se världen. Där händer det lätt att jag tappar intresset.
    Jag tycker att det ligger något i vad Carl-Johan Malmberg skrev ”men Tunbjörks bilder är världen sådan han önskar se den”. För jag upplever inte alltid Tunbjörk som nyfiken, utan mer målstyrd. Att han sniffar upp det ”tunbjörkska” och struntar i resten.
    Men detta vet jag inget om. Jag har aldrig sett karln jobba, och jag har aldrig intervjuat honom. Min syn på Tunbjörks bilder säger förmodligen lika mycket, eller mer, om mig än om honom.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.