Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Gränslös journalistik

| 2 kommentarer

En självreflexion: När jag presenterar mig själv i jobbet säger jag ofta att jag är skribent och fotograf. Sedan lägger jag kanske, beroende på sammanhanget, till att jag därutöver också arbetar en del med video.

Varför gör jag det inte enkelt för mig och kallar mig multijournalist? För att multijournalist är ett fult ord. Begreppet fick spridning i samband med att en del tidningar minskade antalet fotografer och skickade ut skribenterna med digitalkameror. Det associeras med nedskärningar och försämrad kvalitet.

Kanske är det också därför jag reflexmässigt betraktar multijournalistik som ett mindre önskvärt alternativ till den traditionella journalistiken med en skribent, en fotograf och en redigerare. Jag brukar vara väldigt tydlig med det.

Men förra helgen hamnade jag i en position där jag försvarade multijournalistiken. Med en ljusrosa drink i ena handen småpratade jag med en redaktör för en allerstidning. När jag sa att jag då och då pratar bildjournalistik med skribenter så sa hon tvärt att det där med multijournalistik, det tror hon inte ett dugg på.

Och ni vet hur det är med kategoriska uttalanden; de tigger om att bli emotsagda. Och när jag letade i minnet efter de goda exemplen insåg jag att många jobb som jag gärna visar upp har jag gjort just som multijournalist. Främst lite djupare intervjuer med bilder. Och nej, jag skulle inte velat haft med mig en skribent. Eller en fotograf. Kan själv och är nöjd med det.

Kanske är det dags att försöka föra ut en mer nyanserad bild av multijournalistik? Erövra ordet så att det också kan beskriva något bra. Eller ska man börja prata om gränslös journalistik istället – en journalistik som inte låter sig begränsas till bara ett enstaka redskap.

Fast jag fasar å andra sidan för att bli den där killen som alla ekonomichefer pekar på när de vill sparka ännu fler fotografer – kolla på honom där, han säger ju att det är bra!

Ja ja, kräver mer tankar.

Tills dess: Apropå gränsöverskridningar, kan de bli mycket bättre än det här? Via Fredrik Strage på DN.

2 kommentarer

  1. SirEdward e altri: questo NON è Spinoza.it e i vostri commenti NON fanno ridere e sono razzisti e offensivi. Mi meraviglio come Paolo li abbia permessi. Forse si stava sganasciando troppo dal ridere per l'esilarante (e, per certi versi, sconfortante) scoperta. CMQ per me è la vendetta del ricercatore senza assegno e senza speranze di averlo. Il professore può andare a curare l'orto: sicuramente otterrà migliori risultati.

  2. Hello this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *.