Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

För ett öppnare fotosverige

| Inga kommentarer

Jag hoppas att vi är ovanligt griniga. Jag hoppas att vi alla fem är extremt sura och bittra och att de flesta fotografer som hörde oss inte skulle känna igen sig. För bilden som växer fram av bildjournalistsverige när jag, Lina Haskel, Adam Haglund, Pawel Flato och Linda Forsell försöker sammanfatta hur vi ser på läget är allt annat än positiv.

Få bra debatter, mycket skvaller och skitsnack. Mer blickar inåt än utåt. Ständiga motsättningar mellan nytt och gammalt och dåligt idéutbyte över generationsgränserna. Många är rädda att bli ifrågasatta och håller tyst. Andra skiter i debatten och satsar på karriären.

– Lite unket helt enkelt, sammanfattar Lina Haskel och jämför med klimatet i New York där hon vistats mycket de senaste åren.

Vi enas om en gemensam utgångspunkt: Alla skulle tjäna på ett öppnare klimat. Men hur? PFK:s (pressfotografernas klubb) forum har helt tystnat efter kloningsdebatten. Eller ska vi kalla det kloningskriget? Tidningarna – Kamera&Bild, Foto, Journalisten – skriver bara sparsamt om bildjournalistik. Skrapar ofta mest på ytan.

Frågan är om vi kan göra en skillnad. Det är för att reda ut det vi sitter och käkar vetelängd i Pawels kontor. En bildjournalistsajt. Kan vi? Orkar vi? Hur vill vi i såna fall att den ska se ut?

Lina och jag drar en del mot det redaktionella. Vi behöver välskrivna, genomtänkta artiklar, debattinlägg, och intervjuer. Pawel och Linda tror mycket på ett välmodererat forum. Adam är diplomatisk.

Tja, nu är det igång i alla fall. Inga löften. Inga utfästelser. Eller som Pawel säger: Kom ihåg att vi är inte skyldiga något. Om vi gör något så sker det helt på våra villkor.

Ja, så långt så bra. Nu måste vi tänka. Tänka och söka fler som vill vara med och göra skillnad.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.