Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Samlarmani: När fotografen syns i texten

| 4 kommentarer

Ni som jobbar i par med skribenter vet att de flesta skrivande journalister är livrädda för att komma med i bild.

Men vad säger man när fotografen kommer med i text? Ni vet, plötsligt i ett reportage är den dittills helt osynliga fotografen närvarande: ”Fotografen Maria trycker gasen i botten för att vi ska hinna med färjan.” Eller ”Fotografen Göran klättrar upp i en ledningsstolpe för att få en bild av tåget ovanifrån. När han är däruppe berättar förmannen Tony att strömmen i ledningarna är tiotusen volt.” Typ.

Jag har länge tänkt att samla klipp där fotografen kommer med i text, för jag är så nyfiken på vilken samlad bild de ger av fotografer som yrkesgrupp. Tyvärr har jag aldrig kommit mig för, men nu när jag har den här fina bloggen borde allt vara så mycket enklare, eller hur? Jag tänkte att om jag lämnar ett första bidrag så kanske någon annan som hittar något kul kan mejla in det och fylla på?

Okej. Det första är från i söndags.

”Fotografen, Paul Hansen, oroar sig. Hans dotter har också en hamster. Hon skulle dö av sorg om något hände hamstern.”

Ur Hon skurar för att bli vit
Annika Persson, DN Söndag, 2 september 2007.

Det känns särskilt kul att kunna börja med just det reportaget eftersom det var det mest läsvärda i hela tidningen. Både textmässigt och bildmässigt.

Anyway. Nästa gång du läser ett reportage där fotografen hamnar i text – snälla, snälla mejla det till mig på r a t a [sna-bel-a] m a c [punkt] c o m. Klottra ner reportagets rubrik, skribent, datum och tidning (eller webplats eller annat). Så fort jag får ihop… säg två-tre till… så slänger jag upp det på en egen samlingssida.

4 kommentarer

 1. Förmannen Tommy borde veta att ström mäts i ampere, medan spänningen kan beskrivas som 10 000 volt. Är det en stolpe med tågets ledningar är spänningen förvisso något högre, men det kan ju kvitta.
  Sorry, kunde inte låta bli ;). Det är så ytterst sällan någon journalist får ström och spänning rätt. (Konstigt att det inte blir rätt i hälften av artiklarna.)

 2. Listigt riggad besserwisser-fälla, Göran!
  =)

 3. Jag vet inte riktigt hur stor portion ironi det är i ditt inlägg Adam, men jag ska ändå förtydliga min kommentar lite så en fotograf förstår. Jag har aldrig påpekat liknande fel i Aftonbladet och liknande, jag har svårt att tro att de bryr sig, så länge tidningen säljer, men en fotograf som söker perfektion i bilderna, som letar efter trovärdighet och estetik, som sätter sina bilder i ett journalistiskt sammanhang, han skulle ju kunna ha intresse av att veta att de flesta ingenjörer, dvs. många läsare, läser Tommys ganska vanliga mening som fotografen läser nedanstående rad.
  ”Fotografen Göran ägnar hela förmiddagen åt att hitta en lämplig bakgrund, men ger upp och isolerar istället motivet genom att plocka fram gluggen med bländare 1,2 sekunder.”
  Nåja, jag missade nog ämnet för bloggen rätt rejält…

 4. Hoppsan. Jag hoppas att inte mina barns gudfar läser det här. Han är professor i starkströms…någonting vid KTH.
  Å andra sidan, jag var ju högt uppe i ledningsstolpen. Då är det väl inte så konstigt om jag hör lite fel?
  Att bloggens ämne missas gör absolut ingenting. Tvärtom.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.