Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Större än konsten

| 4 kommentarer

IBLAND INBILLAR JAG mig att jag är jätteintresserad av kameror. Då händer det att fingrarna nästan av sig själva knackar in w w w . d p r e v i e w . c o m på tangentbordet. Klick på discussion forums och in på något som ser kul ut. Varför inte rummen där Nikon D3 och D300 är på tapeten?

Och så förvinner tjugo-trettio minuter av mitt liv och förvandlas till… mest häpnad tror jag. Där sitter vi, några tusen Nikon fanboys och fangirls från hela jorden och läser små texter som andra Nikon fanboys och fangirls skrivit om att nu har vi fan visat Canon var skåpet ska stå och vem tror ni är den hemliga tillverkaren av sensorn och det här är min kommande önskemodell och vad den ska innehålla och… ja.

Nu sitter jag här och är lite lätt ångerköpt på det där dästa sättet som när man klämt i sig en tvåhundragrams schweitzernöt strax före middagen.

Tjugo minuter som jag däremot inte ångrar är de som jag på uppmaning av Adam Haglund tillbringade hos Alec Soth på hans blogg, eller närmare bestämt det här inlägget som går ut på att livet, indeed, är större än konsten.

Jag vet att det säkraste sättet att få någon att inte följa en länk är att skriva att nu måste ni bara klicka på länken så jag skriver inte det. Men klicka ändå.

Och detta, mina vänner, skulle jag i någon mån även kunna koppla till ketchupdebatten. För om jag får reda på att allt detta är en fejk och att det inte alls är en vanlig polisfotograf vem som helst som tagit bilderna utan en elev på en konstskola någonstans så blir jag jävligt besviken. Hör ni det. Besviken!

– – –

Tillägg: Och nu när jag läser igenom vad jag skrivit så slår mig tanken att om inläggen på dpreview varit ren fiction så skulle jag förmodligen tyckt att det var väldigt bra. En så nära, trovärdig och samtidigt skakande skildring av fokuseringen på döda ting i vår tid, skulle jag skrivit i min recension. Eller nåt.

 

4 kommentarer

 1. holy s**t. good stuff. undras om åldern på bilderna gör dem extra magiska. eller om det bara var dåtiden som verkligen krävde det lilla extra. eller om det var så att polisfotografen var fantastiskt talangfull. eller allt det ovanstående.
  måste avsluta med: . eller

 2. du skriver så bra, göran!

  råkade på denna när jag försökte få fram avsnitt där du (och gärna hanna) gått på utställningar. går det att hitta på nåt sätt? kategorierna gick jag bet på.

 3. Attans, länken verkar inte funka längre. Eller är det bara tillfälligt?

 4. Tack Jojonas för beröm.

  Gustaf, misströsta inte. Visserligen slutade just den länken att fungera när Alec Soth flyttade sin blogg till en ny plattform. Men som tur är finns det en ny permalänk som ser ut så här:

  http://alecsothblog.wordpress.com/2007/08/28/why-bother/

  P.S. Fixade även länken i inlägget.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.