Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Gnällig, uppblåst, småaktig och girig.

| 16 kommentarer

Ja, det är du om du har mage att sätta principen om upphovsrätt före behovet av träffar till din webbplats. Allt enligt några av Fotofebers läsare.

Senast jag fick en liknande omgång stryk var i högstadiet. Den gången handlade konflikten om att några killar förargades över färgerna på min halsduk. Färger var viktiga för dem. De ville lära mig en läxa, så att de skulle slippa se några jävla grönvita halsdukar i sin närhet igen. Fysiskt blev det inte så farligt. Ett par ömma blåmärken bara. Men jag blev rädd, precis som det var meningen.

Den här gången blir jag inte rädd, inte ens ledsen. Men bedrövad. För nu handlar det bara om att jag hävdar rätten till min egen bild. Och vad händer? Jag stöter på ett gäng anonyma huliganer som är beredda att angripa mig för det. Argumentet? ”Om du inte vill att folk ska sno dina grejer, visa dom inte på nätet.” Inte helt olikt: ”Om du inte vill att folk ska tafsa på dig, klä dig osexigt.”

Eftersom deras argument inte precis är den vassaste kniven i lådan så kombineras det gärna med lite personangrepp. Vilket ju är extra kul om idioten (jag) varit dum nog att skriva inlägg med sitt riktiga namn.

Nä. Om man skulle ta och äta frukost.

16 kommentarer

 1. ja du göran, kommenteringen kring omnämnt inlägg spårade verkligen ur fatalt.
  pinsamt tycker jag, att folk inte kan utveckla utan bara sprida skit.

 2. Man tar sig för pannan!
  Det är beklagligt att det spårade ur som det gjorde. Tråkigt också att de där forumfolket väljer en så tråkig attityd i sitt lyssnande.
  Jag såg ett program om en man som numer heter The Scary Guy och som mött alla möjliga hot och otrevligheter från folk bara för att han råkar vara tatuerad över hela kroppen, även i ansiktet. När huliganerna bombat hans tatuerarbutik fick han nog och började resa runt för att tala med folk om deras oresonliga hat. Han är anlitad av skolor, fängelser, militären osv och sprider budskapet om att man inte ska låta sig svepas med av den negativa energi som folk kan ösa över en. Det gäller att behålla lugnet och lita på sig själv.
  De där fotofebermänniskorna skulle nog behöva en dos av The Scary Guy.
  Till dig Göran säger jag bara, stå på dig, vi är fler som står bakom dig och jag tror att många med mig tycker att du och Thomas gjorde helt rätt!

 3. Tror att många i debatten på fotofeber är i högstadieålder eller något däröver. Ungdomar som aldrig knegat ihop till sina pengar själv utan fått allt serverat. Sådana som har svårt att respektera andras arbete. Ungdomar som plåtar för skoj skull eller kanske för att fylla ut galleriet på flickr. Inte för att ha tak över huvudet och mat på bordet. Varje dag.
  Debatten är bra för alla som lever på sitt plåtande, skrivande, tecknande eller vad det nu må vara. Det är bra att någon sätter ner foten och säger stopp. Trots den onyanserade och hetska debatten kommer något gott ur den. Det är jag säker på.
  Att få ett TACK som uppskattning är fint, men inget man kan leva på …

 4. Tack Johanna, Jörgen och Magnus.
  Jag vill inte förstora upp det här, det är en skitsak egentligen som inte stör mig nämnvärt. Bara det att *arten* av angrepp gör mig både förbannad och ledsen oavsett det sker på gatan eller i ett nätforum.
  Sedan blev jag förvånad över att upphovsrätten ligger så lågt i kurs – oavsett det är högstadieungar eller inte. Nog anade jag att det var illa, men inte *så* illa.

 5. Göran, jag är en lika stor idiot som dig.
  Dumma mig parkerade brädan utanför ett matställe uppe i Årebacken för ett par år sedan. Där stod den, helt publikt, klart det är okej för andra att ta den. Och det gjorde någon också, det var inte tjuven som var dum, det är jag som är dum.
  Fast det är klart, fler fick veta att jag åkte snowboard eftersom ryktet att någon snott min bräda spred sig. Så jag tjänade ju helt klart på det, jag blev nog tom bättre på att åka snowboard efter det.
  /Robban

 6. Ha ha. Du glömde väl inte att tacka tjuven, Robban?

 7. Problematiken är att det finns en attityd att upphovsrätten för bilder på webben inte existerar. Det ”lånas” bilder hej vilt. Jag tycker nog att upphovsrätten kanske behöver hjälp av nya regelvarianter såsom Creative commons. Där skyddet kvarstår men att det går att tillåta viss använding så länge man får cred för sitt arbete.
  Sedan undrar jag om inte en svensk ”fair use” vore på sin plats även i svensk upphovslag. Vi lever idag i ett nytt medialandskap och jag tror att vi behöver revidera lagar som är byggda för ett helt annat medialandskap. Samhället och teknik utvecklas. Det är viktigt att även lagar och regler gör det också.
  Jag har svårt att förstå dessa attityder att allt som ligger på Internet är det bara att kopiera och plagiera. Visst ska kreativitet uppmuntras, men det ska också gå att leva på ett kreativt arbete.

 8. Jag kan inte låta bli att fundera över det som nån lyfte fram med Google.
  De har ju redan tagit alla dina bilder och kopierat samt ompublicerat dem. I utbyte mot en länk.
  Jämte bilderna kan de ju publicera reklam.
  http://images.google.com/images?q=segeholm
  Fast det går ju iofs att stänga av om man är lite driven.

 9. Bengt: Jag är inte särskilt insatt i CC-licensen, men allt kring den tycks mig väldigt sympatiskt vid en ytlig anblick. Utan att ha använt begreppet Creative Commons har jag flera gånger tänkt att någon eller några borde göra en webbplats där det går bra för fotografer att skänka bort bilder som är fria för icke-kommersiell användning. Ditt inlägg här och på det på Fotofeber har gjort mig sugen på att ta reda på mer.
  Mattias: Googlefrågan är en för stor tugga. Jag kan varken ta ställning eller utveckla ett resonemang om hur jag ser på det. Men jag vet detta: Det faktum att Google gör som Google gör påverkar inte min syn på att Fotofebers redaktör bör fråga innan han använder bilder. Det handlar ju bara om att dra iväg ett mejl, det är ju inte precis någon big deal. Och det tycker redaktören också, så det är ju inget problem.
  När Google-frågan nu dyker upp i samband med detta ser jag vissa likheter med vad som ibland händer när folk får klart för sig att jag sällan äter kött och fågel. Det blir en diskussion om jag i såna fall inte också borde sluta dricka mjölk och äta ägg.
  – Det kan man ju tycka, brukar jag svara. Men ibland måste man ta sig rätten att bara ta tag i en liten del av en fråga och nöja sig med det, för den mentala hälsans skull. Att tänka ”allt eller inget” är så handlingsförlamande i längden.

 10. Japp, jag var mer intresserad över om det förekommit nån debatt kring just det Google gör. Nu tillhör jag väl skaran som inte tycker det gör något och att det tillhör hela webbens natur och att Google tillgängliggör det jag ville göra tillgängligt. Jaja, en debatt för en annan dag känner jag.

 11. Film: http://www.theagitator.com/archives/028063.php
  Om folk var på riktigt som de är i kommentarer

 12. Åh jävlar, de där kommentarerna på Fotofeber är en skrämmande läsning. Djup suck.

 13. Mattias: Efter Googles eftergifter till regimen i Kina har jag ingen vidare respekt för företaget. Jag tror att det förekommit debatt just om bildvisningen, men jag minns inte riktigt de bästa argumenten för och emot längre.
  Kul film. Hade stämt ännu bättre om hälften haft ansiktsmasker på sig för att skydda sin identitet.

 14. Det förekommer kritik och rädsla för det som Google gör. För att inte säga intressanta profetior.
  Epic 2014 var den första som dök upp. Läs om det hos Bisonblog. http://bisonblog.blogs.com/blog/2007/02/epic_2015_uppda.html
  Jag tycker iofs inte riktigt det här med Google’s indexering är riktigt samma sak. Dessutom kan man faktiskt göra så att google inte indexerar dina bilder. Du behöver dock se till att tala om för deras sökspindlar i en liten fil robot.txt.
  Jag kan lägga in hur många som helt förmaningar om att kopiera mig inte och folk kommer strunta i dem. Apropå det så är ju Weird Als inlägg i den här debatten genialisk och visar också problematikens kärna. http://www.dontdownloadthissong.com/DDTSecard.html

 15. Hej Göran! Bara för att göra det klart för dig och för alla: Jag tycker inte på något sätt illa om dig för att du satte ner foten. Du hade all rätt att göra det och jag respekterar sättet du gjorde det på! Vi ses!

 16. Jens, jag tycker att du har skött allt snyggt och proffsigt och har inte förnummit någon som helst motvilja från din sida.
  Det här leder nog till att jag följer Mattias Karlssons råd och lägger upp några fria bilder att använda vid länknotiser, så kan stressade redaktörer länka utan att mejla (jag känner till hur bråttom det kan bli).
  Dessutom har Bengt på bildochfoto.se och Emma på opassande.se fått mig att läsa på lite om creative commons-licenser.
  Slutet gott, allting gott.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.