Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Nej, Fotofeber, fotografer är inte produkter

| 9 kommentarer

Fotograf Thomas H Johnsson surnade till på att sajten Fotofeber olovandes använde en av hans bilder när de skrev ett surftips om hans blogg.

Eftersom Fotofeber är en kommersiell sajt kan de räkna med en faktura inom kort, skrev Thomas bland annat.

Thomas är inte ensam. Jag har råkat ut för samma sak, men var för lat för att göra något åt det just då. Dessutom tänkte jag att ”det är ju reklam för min sajt”.

Men när jag tänker på det en gång till så slår mig två saker:

1) Visst är det märkligt att just en fotosajt visar sån uppenbar brist på respekt för upphovsrätten? I mitt fall hade det räckt med att fråga. Jag hade gärna lånat ut en bild gratis, därtill en bättre än den Fotofebers redaktion valde.

2) Vaddå reklam? Denna praxis att ta bilder utan att fråga har kanske sina rötter i en webbjournalistisk kultur där alla vill bli omskrivna till (nästan) vilket pris som helst. Ta bilderna! Bara ni skriver något! Helst positivt! Det är så det fungerar för det mesta.
Men jag måste fråga mig själv om jag verkligen vill bli betraktad på det sättet – ”Äsch, vi behöver inte fråga, han är glad bara vi skriver något.”

Jag tror att Thomas handlingskraft gynnar oss alla och markerar för Fotofebers redaktion att det är skillnad mellan människor och produkter. Vi är inte ”varumärken”. I varje fall inte alla.

Om ingen gör något – innebär inte det att vi ger vårt okej till att en sajt som regelmässigt bryter mot upphovsrätten får en orättvis konkurrensfördel gentemot sajter som fotosidan.se och för all del kameraochbild.se som faktiskt ser till att skaffa tillstånd innan de publicerar bilder.

Way to go Thomas, jag följer utvecklingen på din blogg.

Själv skickar jag ingen faktura. Jag har inte det temperamentet. Jag menar inte heller att Fotofeber ska betala för att använda bilden – jag lånar gärna ut den gratis.

Därför har jag nu skickat detta brev till Fotofebers redaktion:

Hej Fotofeber

Den 6 augusti skrev Jens Lennartsson en notis om min blogg Räta linjen.
I samband med det använde redaktionen en av mina bilder utan tillstånd.
Eftersom jag är fotograf och delvis lever på att upphovsrätten respekteras ber jag er att antingen ta bort bilden eller att ni i efterhand begär tillstånd för publiceringen. Ett mejl räcker fint.

Hälsningar

Göran Segeholm, Räta linjen

Fortsättning följer…

TILLÄGG: Bonnier Dagstidningar äger febernätverket.

9 kommentarer

 1. Göran,
  Visst får fotosidan.se del av den konkurrensfördel som bildstölderna innebär, enligt dig.
  Fotofeber.se skriver:
  ”Febers material kan du även läsa på DN.se, Expressen.se, TrelleborgsAllehanda.se, KristianstadsBladet.se, YstadsAllehanda.se och Fotosidan.se.”
  Både stöld och langning!? ;-)

 2. Hoppsan.
  Men vad finns det för fotofebermaterial på Fotosidan? Kan inte påminna mig att jag sett något…

 3. Ett litet tillägg: Jag skrev ur min egen erfarenhet. Jag har haft rätt mycket kontakter med Fotosidans redaktion genom åren, men aldrig att de tagit för givet att de fått publicera material utan att fråga.

 4. ”Men vad finns det för fotofebermaterial på Fotosidan?”
  Inte vet jag. Men någon form av materialutbyte verkar de ha. Svar på den frågan lär nog komma kan jag tänka mig. :)

 5. Vi hade planer på att starta ett kontinuerligt utbyte där vi skulle publicera nyheter från Feber hos oss. Dock körde vi inte igång det.
  Däremot kan vi fortsättningsvis länka till nyheter på andra sajter (kanske även Feber), men vi tar aldrig en hel nyhet, vi anger tydlig källa och länk till hela nyheten, och vi tar aldrig med några bilder.

 6. Hej Göran och alla andra.
  Jag har publicerat en skriftlig ursäkt på Fotofeber i det här ärendet.
  Ang. Fotosidan så kan jag säga att det inte finns något material från Fotofeber där. Det var något som var på gång men som legat på is ett tag nu.
  http://foto.feber.se/feber/art/27336/min_urskt/

 7. Jens, ursäkten accepteras och saken är ur världen för min del. Att göra tabbar är mänskligt, särskilt när tempot är högt.
  /Göran

 8. Herregud asså.En massa skitbilder och så får människan reklam för dem tillråga på allt på en fotosida och klagar sedan över detta !?.Helt otroligt !?.

 9. Ja Myran, visst är det märkligt? Nästan så att det helt övergår ens förstånd, eller hur?

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.