Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Ta in och glöm

| Inga kommentarer

Fick Kamera & Bild igår, tidningen för vilken jag var chefredaktör fram till maj-juni någon gång.

Jag fylldes av den där känslan ni vet när man träffar någon som man gjort slut med och när känslorna gått från kärlek till kompis. Eller till och med bara bekant. Distans, men med ett förflutet. Alltså, det är ingen oangenäm känsla. Bara annorlunda jämfört med de tuffa lämningskvällarna på Barnhusgatan när det kändes som om livet hängde på ett kommatecken.

Ja ja, det var inte det jag skulle skriva om, och jag tänker verkligen inte sitta här och recensera K&B.

Men så mycket kan jag säga – och det var mitt egentliga ärende med det här inlägget – att min största behållning personligen av det just det här numret hittade jag där jag minst anade det – i en minipresentation av domaren i nästa fototävling. Det är frilansfotografen Johan Bergmark. I texten säger Johan följande angående porträttfotografering:

”Det är alltid bra att veta så mycket som möjligt om någon innan fotograferingen, för att under själva plåtningen INTE tänka alls på det.”

Bra sagt, för när man tänker för mycket så fjärmar man sig både från människa och från bilden. Om det är vad Johan vill säga så delar jag hans erfarenhet. Ta in och glöm. Förvandla fakta till känsla. Massera ihop detaljerna till en helhet eller vad du vill.

Det är lika lätt som det är svårt.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.