Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Teveförtrogen

| Inga kommentarer

FÖRTROGENHET ÄR ORDET för dagen. Ordet för hösten.

Planen är att bli förtrogen med webbteveproduktion. Den teoretiska kunskapen har jag, men färdigheten kräver slipning.

Att lära sig en sån sak som webbteve gör man inte bara i huvudet. Händerna måste också lära sig. Bygga upp en känsla för hur man får i en XLR-kontakt rätt utan att titta. Ögat måste lära sig att känna igen skärpa på den lågupplösta displayen eller i den lågupplösta sökaren.

Stativet är annorlunda. Man lossar alla tre benen på en gång, sätter foten på spreadern (nytt i ordförrådet, finns det verkligen inget svenskt?) som håller samman benen och drar uppåt. Lås benen. Balansera huvudet så att det är helt i våg. Håll den fria handen högt upp på kameran, inte lågt. Då blir det obalans.

Ännu svårare: Hur man pratar. Hur man ställer frågorna rätt. Hur man får folk som man pratar med att vara sig själva inför kameran. Såna saker. Viss likhet med de områden jag tycker att jag kan – skriven och fotograferad journalistik. Men ändå helt nytt.

Såna här grejor läser man sig inte till. Men man måste kunna dom. Det finns ett ord för det: Förtrogenhetskunskap.

Till våren ska jag känna mig trygg i att jag har tillräckligt mycket egen kunskap för att kunna visa andra. Peppa andra. Få andra som aldrig jobbat med rörlig bild att tro på att det blir bra. Att det går.

Så vad gör jag? Skaffar mig webbteveuppdrag förstås. Min showreel (nytt i ordförrådet – portfolio för filmare) är fruktansvärt liten, så jag får jobb på att jag kan mina ämnesområden.

Å andra sidan, vem har gjort webbteve, egentligen? Många av dem som skulle kunna göra det riktigt bra gillar inte mediet. För dålig kvalitet, för lite tid och – viktigast av allt – för liten budget.

För att gilla webbteve måste man förmodligen vara något av en newsjunkie, sätta innehållet före formen och den tekniska kvaliteten.

Jag har mycket kvar att tänka på kring detta.

Tänka – men ännu viktigare att göra.

Så om det blir mer webbteve på Räta linjen vad det lider så vet ni vad det beror på – det är en biprodukt av en förtrogenhetsprocess.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.