Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

”I” står för ”inomhus”

| 2 kommentarer

Sb28dxSjåpa dig inte, det är bara en vanlig essbetjuåttadeex.

FÖRBEREDER MIG INFÖR en fotografering av en författare nu på förmiddagen. Det är mulet, disigt och regnigt. Vi kan inte vara inomhus, för platsen är bestämd och kopplad till skribentens vinkel på texten.

Jag bestämmer mig för att ta med den lilla fält-softboxen och blixt. Däremot ger jag härmed officiellt upp alla försök att använda Nikons inbyggda, trådlösa blixtsystem utomhus. Infraröd styrning fungerar ofta hyggligt inomhus, men jag har missat alldeles för många exponeringar utomhus med det för att fortsätta chansa. Jag tror att i:et i Nikons beteckning ”iTTL” står för ”inomhus”.

Istället gräver jag fram ett par freewire – som funkar med radiovågor istället för IR – som jag egentligen skaffade för studiobruk. Rackarns så mycket dyrare, men tillförlitliga.

Men inget är perfekt. Nu psykar jag mig på att det är fyra batterinivåer att hålla koll på – kameran, blixten, sändaren och mottagaren.

För lös blixt i fält utomhus finns inga perfekta lösningar, i varje fall ingen jag provat.

• Nikons inbyggda IR-lösning – inte tillförlitlig när det inte finns väggar i närheten som kan studsa IR-ljuset.
• Kabel med vanlig pc-kontakt – åker ur för lätt både ur kamera och blixt.
• Nikons krulliga TTL-specialkabel SC-17 – för kort och för styv. Dessutom har mitt exemplar pajat.
• Nikons andra specialkabel som jag inte minns vad den heter – sitter fast för hårt, en förbipasserande drullpelle (är vi allihopa) riskerar att dra sönder grejorna.
• Radiostyrt – batterier, byngel, pengar och egentligen för mycket prylar att hålla reda på.

Nog gnällt. Bilder lär jag få hursomhelst.

Kan det inte sluta regna någon gång?

2 kommentarer

  1. Eftersom jag har jobbat i ett företag vars huvudprodukt kommunicerade med IR så kan jag berätta att solen stör ut ir-kommunikationen rätt ofta. Rent hopplöst ibland, oftast blir det ju bättre om det är molning men inte alltid. Vissa lysrör skapar problem också, i synnerhet om det är kalla lysrör. Radio is the shit helt enkelt.
    Mvh
    Fredrik

  2. Tack för inlägget Fredrik. Skönt att få observationerna bekräftade.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.