Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Motivtorka på näst högsta nivån

| Inga kommentarer

Innan jag började testa kameror för tre år sedan tyckte jag att fotopromenader var det minst inspirerande som fanns, fotomässigt sett.

Sedan upptäckte jag att det finns en högre svårighetsgrad och det är testbilder. Särskilt när man ska göra jämförande fotograferingar. Ljuset får inte ändras. Inget får röra sig. Motivet måste ha många olika färger och gärna viss variation i ljuset.

Samtidigt vill man ju att det ska se någorlunda kul ut också, som bild. Men huvudet fylls bara av alla andra intill döden trista jämförelsebilder man matats med genom åren. Förmodligen är det bara idioter som vill att testbilder ska se lite bra ut också. Där har ni mig.

Idag var jag där igen. Med en videokamera och en stillbildsdito bara för att stilla min nyfikenhet om hur det egentligen är tänkt när tidningar i USA fixar stillbilder genom att ta rutor ur videoband.

Imorgon bjuder jag på testbildstomater. Och innan du börjar skriva sura kommentarer om vilket hiskeligt tråkigt motiv jag valde säger jag bara – försök själv då för höge farao.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.