Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Videomardrömmen närmar sig

| 2 kommentarer

Framtidens_stillbildskameraSjåpa dig inte. Det är bara en vanlig stillbildskamera.

JAG HAR EN regelbundet återkommande mardröm med rötter i slutet av 80-talet. Jag minns inte vilken bildchef som sa orden eller exakt hur de föll, men det gick ut på att i framtiden kommer det inte att behövas några stillbildskameror. Allt ska filmas på video, sedan väljer en redigerare ut de exakta rutorna. Fotografens roll begränsas till att kånka runt kameran i olika vinklar medan bandet rullar.

Well, nu befinner vi oss i framtiden, och det är med viss bävan jag ser att bildchefen från 80-talet är på väg att få rätt.

I senaste numret av den månatliga digitala tidskriften Digital Journalist skriver videoläraren Dirck Halstead angåede en utbildning av stillbildsfotografer i rörlig bild:

…we emphasize that they must still remember the rules they learned over the years as still photographers if they want to be able to pull stills from their video.

I USA blir detta allt större, tycks det. I våras pratade med den amerikanske fotografen Donald Miralle om utvecklingen av bildjournalistiken i landet.

– Some publishers have started to grab frames från HDV-cameras and use them as stills, sa Donald.

Detta är alltså min mardröm. Inte främst av tekniska skäl. Visserligen blir kvaliteten, relativt sett, usel och skulle aldrig tillåta retrospektiva utställningar av nyhetsbilder på galleri, men det är inte det.

Grejen är att videokameran fjärmar fotografen från verkligheten mycket mer än stillbildskameran någonsin gör. Den kräver ofta stativ (om filmen också ska bli något att ha) och tillåter inte det vanliga stillbildsbeteendet prata – lyssna – ta upp kameran – ta en bild – ta ner kameran – prata – lyssna. En videokamera kräver ständig uppmärksamhet. Och de flesta modeller är ergonomiskt underutvecklade jämfört med vilken billig systemkamera som helst.

Ja ja, vi lär få se om och när trenden når oss. Men jag är nog gladast om vi slipper.

(Däremot vill jag inte slippa video. Men det är en annan historia.)

2 kommentarer

 1. Om det är som du säger, att videokamerans nackdelar är så stora jämfört med stillbildkameran (och jag är beredd att hålla med dig), kommer inte det då att synas i bilderna? Dvs, visst kommer bildredaktörer och även vanligt folk att reagera över de dåliga bilderna och kräva stillbildskameran tillbaka?
  Men om inte det inte är så, utan att bilderna faktiskt blir bra, så finns väl inget att klaga på? Eller har stillbildskameran ett intrinsikalt värde?

 2. Mycket bra fråga.
  Innan jag ens visste att du skulle fråga började jag formulera ett längre svar som ett eget inlägg, men jag ger gärna en kortversion här.
  Rent tekniskt kan kvaliteten nog passera i dagstidningar och på webben.
  Vi skulle sakna bilder i stående format, vi pratar ju om stillbilder som en biprodukt av filmproduktion. Dessutom är det hopplöst att hålla de flesta videokameror på höjden rent ergonomiskt.
  Min största invändning är att fotografen får svårt att använda sin personlighet som verktyg. Det är svårt att nå fram. Den kvalitetsförsämringen, exempelvis vid porträtt, tror jag att alla kommer att se, men många välja att blunda för.
  När fotografen arbetar som en observatör snarare än en samtalspartner tror jag att den bildmässiga skillnaden blir mindre. Men samtidigt är det svårt att vara en fluga på väggen när man har ett stort åbäke till kamera som dessutom står på stativ.
  Jag har inga principiella invändningar mot att använda videokamera. Så länge bildkvaliteten och arbetsglädjen är intakt så är jag nöjd.
  P.S. Kameran på bilden, Canon XH A1, har en separat avtryckare för stillbilder som funkar medan man filmar. Då, kom jag på, kan man moblogga stillbilderna från en mobiltelefon eftersom minneskortet är i SD-format.
  Och voila: Där har vi den ultimata multi-bildjournalisten som lägger upp en teaser till det kommande webbteveinslaget på väg tillbaka till redaktionen.
  Fantastiskt. Och usch.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.