Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Men vem tog omslagsbilden?

| Inga kommentarer

Dagens Nyheters bilaga DN i Världen i morse. Fyra sidor ”Här arbetar DN:s fotografer”. Intressant, men mycket kort, läsning. Tänkte på att Paul Hansen ofta uttrycker sig bra och sätter fingret på intressanta detaljer, även när han bara får några rader på sig.

Men det är inte Magnus Hallgrens, Paul Hansens, Christine Olssons eller Fredrik Funks bilder som fastnar. Det är omslagsbilden. Den föreställer reporter Torbjörn Petersson och fotograf Anette Nantell någonstans på det kinesiska höglandet, nära den 450 mil långa Gula flodens källa. De intervjuar en kvinna och ett barn klädda i, såvitt jag kan bedöma, traditionella kinesiska dräkter. Tyvärr kan jag inte visa bilden här (upphovsrätt ni vet), och jag tror inte att den finns på DN:s hemsida heller.

Hursomhelst: Eftersom platsen såg så förfärligt öde ut tänkte jag genast på ett reportage i humortidningen Svenska Mad på sjuttiotalet: Ingen minns fotografen. I Mad fick vi se vilka umbäranden den fotograf genomled som tog de första bilderna när Hillary besteg Mount Everests topp (för övrigt samma fotograf som tog den oförglömliga filmsnutten av Armstrongs första steg på månen).

I likhet med vilken annan gammal madläsare som helst började jag omedelbart spekulera i vem som fotograferat Nantell och Petersson djupt involverade i en intervju på stäppen. Hade de tagit med sig ytterligare en fotograf till Kina? Eller hade Anette Nantell satt en kamera på stativ och plåtat med självutlösare? Jag letade igenom hela tidningen, men hittade inget fotografnamn, vilket naturligtvis gjorde att frågan bet sig fast i mitt huvud som en nödrimmad sommarschlager.

Nåväl, under eftermiddagen har både Torbjörn Petersson och Anette Nantell tagit sig tid att reda ut mysteriet via mejl. Fotografen heter Li Jia, och hon jobbade som reportageteamets tolk vid tillfället.

Anette tog fram en extra kamera, ställde in skärpan och satte den i händerna på Li. Sedan sprang hon tillbaka och fortsatte arbeta. Exakt vad Torbjörn och kvinnan pratade om medan tolken extraknäckte som fotograf framgår inte av historien.

DN beklagar att Li Jias namn föll bort. Naturligtvis skulle det stått med i redaktionsrutan.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.