Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Sigma missar sommarsläppet

| 3 kommentarer

Sigmadp1
Foto: Per Westman

Digitalkompakten Sigma DP1 skulle ha lanserats i juni, men nu tycks det som om vi får vänta till september. Med ”vi” menar jag oss som gillar små kameror och stora bildsensorer, vilket är ungefär som att gilla snömannen eftersom de än så länge bara är en teoretisk möjlighet.

Sigma har i alla fall visat upp en prototyp, jag höll i den själv på PMA-mässan i Las Vegas i våras. Den var ful och kändes plastig, men det är oväsentligt. Viktigare är att kameran har ett hjul för manuell fokusering vid tummen, en extern sökare att sätta i blixtskon (dock mycket sämre än Ricohs variant till GR Digital) och en redig vidvinkel.

Privat är jag inte överdrivet prylintresserad, men den här kameran följer jag med visst intresse. På nätet finns många bilder tagna med bildsensorn (samma som i systemkameran SD14), inte minst på Carl Rytterfalks webbplats. Ser bra ut. I synnerhet om man jämför med andra digitalkompakter. Och ännu synnerligare om man gör jämförelsen på höga ISO-tal.

Vad prylen ska kosta vet ingen än. Men reklamraden ”This is a camera for the photographer with a unique, highly individual agenda.” skänker ingen tröst. ”Unik” betyder väl ”dyr” på reklamspråk?

3 kommentarer

 1. Hej Göran Segeholm!
  Grattis till ditt nya jobb som chefredaktör på tidningen Kamera & bild! Trevligt att du hänvisar till min blog och nu när vi är du och jag så tänkte jag nämna att jag hade olusten att häromdagen läsa Magnus Fröderbergs artikel om SD14 i senaste numret av tidningen du representerar. Det var pinsamt, och jag skrev ett brev som sammanfattar ganska bra vad jag tycker.
  Skulle vara kul att höra hur du ställer dig, eller kanske ett öppet svar från din medarbetare.
  http://www.rytterfalk.com/2007/08/03/till-segeholm-och-froderberg-open-letter-in-swedish/

 2. Hej Carl
  Du läste kanske min presentation lite snabbt. Jag slutade som chefredaktör i juni. Magnus Fröderberg är min efterträdare.
  Jag har aldrig ens hållt i en SD 14, så min medverkan i er diskussion är överflödig även på det planet.
  Däremot är jag, som du redan läst, nyfiken på DP1.

 3. Oj, men va tokigt. Värre då att mannen bakom själva artikeln nu också är ny chefsredaktör.
  Mitt misstag. Ska skriva om artikeln så den passar. ;)
  Allt gott.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.