Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Kunskap på burk

| 6 kommentarer

no titleSitter och skriver texter som ska förmedla praktisk kunskap. Det är svårt, svårt, svårt eftersom jag inte kan ställa kontrollfrågor för att se om alla förstått, inte kan läsa av ansiktsuttryck, inte kan justera stämningen genom att skämta eller skärpa rösten.

Att skriva lärotexter är som att försöka konservera undervisning på burk. I bästa fall kan man förmedla en doft av hur råvaran, riktig öga-mot-öga-undervisning, skulle kunnat smaka, men ofta blir det en fadd soppa med bara halva näringsvärdet.

Eftersom jag tackat ja till att arbeta med två stora kunskapsprojekt som inte involverar direkt undervisning i höst måste jag härmed idiotförklara mig själv.

6 kommentarer

 1. Fel, när du är inblandad blir fördelningen tvärtom. Ofta är doften, ytterst sällan är det soppa.

 2. Jag rodnar.
  Här är också ett klargörande på plats: Mattias som ger mig berömmet ovan är huvudman för ett av projekten jag ska arbeta med – en distansundervisning i digital bildbehandling av smått monstruösa mått med Högskolan i Jönköping som huvudman.
  Jag påpekar detta bara för att ni ska veta att samtidigt som Mattias berömmer mig så berömmer indirekt sig själv för sitt goda omdöme att anlita mig för en del av undervisningen.
  Fast han har väldigt gott omdöme, Mattias. Det kan man inte ta ifrån honom.
  Blev det förvirrat nu?

 3. Att berömma sig själv, indirekt, är en konstart. ;-)
  Jag tycker i alla fall att det är många som blir lyckligare i sin vardag för att de läser något där du förklarar.
  Nu ska jag gå tillbaka till min två FOTO från 1964 jag köpt idag. Annonserna från den tiden är bara bäst.

 4. Att skriva pedagogisk är nog bland det svåraste som finns inom skrivandets konst. Hela tiden en balans mellan fakta och att skapa fortsatt intresse för texten.
  När det gäller undervisningmaterial tror jag mycket på att ta in exempel från verkliga livet och att göra det luftigt. Ett spännande koncept på läroböcker inom programmering är serien Head First. Finns mer om det här:
  http://www.headfirstlabs.com/index.php
  Lycka till med dina framtida bokprojekt!

 5. Tack för länken Jörgen. Jag har bara kastat ett snabbt öga än så länge, men jag återvänder när jag har mer tid.
  Intressant att läsa din blogg förresten. Jag har inte sett den förut, men såvitt jag förstår är vi båda ungefär lika nystartade som bloggare? Samma årskurs, typ.

 6. Tack Göran.
  Kul att du finner min blogg som intressant. Kan väl säga att jag gjorde nypremiär som bloggare nu i sommar. Har bloggat lite tidigare.
  Hoppas du hittar inspiration från länken.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.