Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Lutning vid stress

| 3 kommentarer

Jag tycker att jag har hygglig koll på vad som händer i sökaren när jag fotograferar koncentrerat – med undantag för lutningen på kameran. Igår gjorde jag första jobbet efter sommarledigheten (utflyktstips) och chimpade till exempel fram den här bilden på skärmen i en paus:

Snedhorisont_2

Jo, jag trodde nog att jag höll kameran rak när jag tryckte av. Eller rättare sagt; tänkte inte på det. Det här exemplet är inte extremt, jag är van. Det är bara att acceptera eller göra om. (I det här fallet gjorde jag om eftersom vinkeln på jobbet var rofyllt mete.)

Är jag ensam om åkomman? Skulle inte tro det. Jag tittade på Paul Hansens ljudsatta bildspel Flykten från Irak på DN:s webbplats häromdagen och slogs av att nästan alla bilderna lutade medsols, som om allt utspelade sig i en evig nerförsbacke. Gick tillbaka och räknade:

15 bilder lutade medsols
3 bilder var tagna med rak kamera
1 bild lutade motsols

Kan naturligtvis vara en medveten gestaltning från Paul Hansens sida. Eller så är jag inte ensam om min horisontdyslexi.

3 kommentarer

  1. Lutande bilder känns väldigt 2006 men kan undantagsvis funka. Så det så ;)

  2. Inget fel på vare sig 2006 eller lutande bilder, men det är roligare att göra saker av en anledning än på grund av ett optiskt funktionshinder.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.