Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Svårare att vara människa än mygga

| Inga kommentarer

Snusförnuft går i arv. Jag insåg det häromdagen när jag la ut texten för en getingplågad dotter om hur alla djur, även insekter, behövs för att underhålla den matta av liv som täcker nästan hela planeten och kallas biosfären.

Det var morsans ord. När hon skulle trösta sina myggbitna förortsungar under familjens obligatoriska norrländska sommarveckor sa hon: ”Men tänk på svalorna, dom behöver maten. Inga mygg, inga svalor.” Att vi skulle gilla svalor var underförstått. De suger inte blod och flyger snyggt. Om jag vid den tidpunkten erbjudits möjligheten skulle jag förmodligen trots det valt bort både mygg och svalor. Men det hör kanske inte hit.

Hursomhelst fastnade morsans förhållningssätt: Biosfären – den totala massan av levande organismer på planeten – är en intrikat skapelse där allt levande bidrar till helheten genom att tillgodose de egna behoven. Så enkelt. Så vackert. Om varje djur- och växtart bara gör det som faller den in – till exempel suga blod från en nioårig snorunge med zorromantel – så ordnar sig allt till det bästa till slut.

Men mitt uppe i arbetet med att föra vidare denna djupa visdom till den yngre generationen (som i och för sig kanske inte hörde så bra eftersom den var upptagen med att vifta bort getingar) så slog det mig att det här inte är självklart kompatibelt med en annan livssyn som jag händelsevis råkar dela: Människan ett djur bland andra, om än något mer utvecklat på det kognitiva området.

Men vilka av våra spontana handlingar bidrar till biosfärens fortlevnad? Hur är det tänkt i vårt specifika fall?

En sorts tröst kan biologen Edward O. Wilson erbjuda. Han säger att människan är fullt kapabel att förstöra allt liv på planeten som vi känner det, men inte har kapacitet att helt få död på biosfären. Life goes on, med eller utan människoprimat. Vi väljer om vi vill fortsätta eller inte. Fast det är svårare att vara människa än mygga. För oss gäller en undantagsregel: Våra instinkter tycks leda oss inte bara till tusentals andra arters utrotning, utan även vår egen.

Nu är snusförnuftet slut för idag.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.